Hvordan kan det oppleves å ha en annen kulturell identitet enn majoriteten i landet som du bor i?
Når vi fant problemstillingen vår synes vi det kunne passe bra å intervjue Zhenya, som var utvekslingselev på Bodø videregående skoleåret 07/08. hun kom jo fra Russland til Bodø og Norge. Hun kunne fortelle oss mye om hennes kulturelle identitet siden hun faktisk da bodde i et land hvor majoriteten hadde en annen kulturell identitet enn hva hun selv hadde.
Vi intervjuet Zhenya med spørsmål som omhandlet hennes kulturelle identitet og det var mye som ikke var så ulikt vår egen kulturelle identitet (dvs vår norske kulturelle identitet). Hun synes for eksempel ikke det var så store forskjeller når det gjaldt den norske og den russiske kulturen. I alle fall ikke når det kom til hvor i Russland hun bodde, de har samme ungdomskulturer som her, med f.eks mindre grupper med folk som kler seg som gothere og samme ”emo” kultur. De største forskjellene som hun merket da hun først kom til Norge var det at folk var litt mer vennlig enn hva hun var vant med i russland. Og det at Norge er et demokrati merket hun veldig godt, selv om de selv har det i Russland så kunne hun merke at det var stor forskjell mellom landene. For eksempel er det mye eldre folk i Russland som er avhengig av å få hjelp fra barna sine for å klare seg, for hvis de har barn har de ikke rett til å bo på gamlehjem. De har med andre ord et ekstremt dårlig tilbud for eldre som trenger hjelp.
Zhenya synes ikke det var så veldig vanskelig å passe inn i Norge med sin russiske identitet fordi hun visste at så lenge hun var åpen og respekterte den norske kulturen så ville det gå bra. Fra før hadde hun hørt at nordmenn kunne bli sett på som litt kalde mennesker, men hun synes ikke det stemte for hun kom fort i kontakt med menneskene rundt seg, men selvfølgelig tok det litt tid. Og det tok litt tid før hun turte å stole sikkelig på folkene rundt seg siden hun ikke visste hvordan nordmenn var i oppførsel og holdning osv.
Velkomsten når hun kom til Norge var hun heldigvis fornøyd med, hun synes hun ble godt mottatt, men selvfølgelig var det skummelt og komme til et nytt land med nytt språk og attpåtil så kjente hun ingen. Hun var ganske skremt de første dagene, men det gikk fort over fordi hun kunne merke at folk ville bli kjent med henne, og vi var ikke så store tullinger som hun først trodde!
De største utfordringene for henne personlig var helt klart språket, norsk virket som et vanskelig språk og det var vanskelig å lære det. I begynnelsen skjønte hun selvfølgelig ingenting om hva vi snakket om eller hva vi lo av og det var også mange bokstaver som var vanskelig å uttale. Men etter å høre på at alle andre snakket norsk så lærte hun seg fort språket også.
Det å tilbringe et år i Norge med Russisk identitet var litt annerledes enn hva hun først hadde trodd, men på en positiv måte. For hun visste ikke hva hun skulle forvente seg og hvordan det skulle bli og ikke en gang hvem hun skulle bo hos. Men hun trodde det kom til å bli helt ok. Men i ettertid kan hun si at det ble mye bedre enn hva hun noen gang hadde trodd, og hun er veldig glad for at hun valgte å komme til Norge i et år, det er noe hun aldri kommer til å angre på. Hun følte heller ikke at hun endret sin kulturelle identitet noe særlig for hun følte egentlig aldri at hun var i en annen kultur. Hun hadde aldri den følelsen av å være i en kultur som var alderledes enn sin egen. Hun visste før hun kom hit at vi hadde en litt annen kultur enn hva hun var vant til, men hun synes aldri hun fikk tid til å tenke over disse forskjellene, for det var så mye som skjedde rundt henne mesteparten av tiden.
En ting hun har forandret syn på etter hun har vært i Norge er den norske befolkningen. Hun elsker også musikken og maten, og hun synes det er veldig interessant å lese norsk litteratur. Norge er nå det landet hun føler at hun liker best, etter Russland da!
Og selvfølgelig må vi nevne den store lidenskapen hun har fått for Bodø/Glimt : )