Tuesday, June 2, 2009

Kultur - subkultur vs delkultur

Kommunikasjon og kulturfaget som jeg har omhandler mye kultur og kulturelle uttrykk, samtidig som vi jobber en del med ulike typer kommunikasjon. I den siste perioden har vi gått gjennom en del stoff som handler om forskjellige typer kultur, og hva som skiller de ulike kulturene og hva som gjør at en kultur skiller seg ut fra en annen.
Det som jeg skal prøve å forklare i denne oppgaven er hva en kultur er, og prøve og fortelle forskjellige forståelser av dette begrepet, og da er det i dette tilfellet viktig å få med hva en delkultur og en subkultur er. Jeg vil prøve å forklare forskjellene mellom disse begrepene så godt som jeg kan.

Kultur er noe som finnes overalt, og alle er med i en eller annen kultur helt fra de er født. Man blir internalisert i en bestemt kultur når man vokser opp, og deltar da i en kultur som gjelder for akkurat dette miljøet. Som Kjetil Sander på kunnskapssenteret.com skriver så er uttrykket kultur en slags fellesnevner for det som karakteriserer et bestemt samfunn. Han skriver også at kulturen på en spesiell plass skaper en viss balanse i relasjonen mellom individet og de omgivelsene som individene befinner seg i. (Sander, kunnskapssenteret.com)
Dette er en grei definisjon på hva kultur er fordi han beskriver i hovedsak det som er viktig med kultur, nemlig det at det karakteriserer et samfunn, men det karakteriserer også menneskene som lever der. Det er kulturen deres som gjør de til det mennesket de er.
Definisjonen beskriver derimot ikke alt som spiller inn og gjør en kultur til hva den er. En viktig ting han nevner er omgivelsene. Det er veldig viktig å få frem at det ofte er omgivelsene rundt et menneske som fører til at de blir en del av kulturen der de er. Hvis en blir født inn i for eksempel et land hvor religion har stor betydning for livet, og dine foreldre og besteforeldre og kanskje venner og bekjente lever på denne måten, vil det nok være naturlig at du også lever på samme måte som de gjør. Kjetil Sander skriver at kulturen skaper en viss balanse i relasjonen mellom individet og de omgivelsene individet befinner seg i. Dette er kanskje rett, men dette stemmer kanskje ikke helt, for det er nok mange som føler at selv om de er født inn i en spesiell kultur, så passer de ikke helt inn. Kanskje føler de seg utilpass og føler at det ikke er rett for dem å være en del av den kulturen, fordi de har andre meninger, og rett og slett føler at det blir feil og leve slik de gjør i denne kulturen. Derfor sies det at en kultur kan deles opp i delkulturer som videre kan utvikle seg til subkulturer. Og egentlig kan det nesten være vanskelig å si at for eksempel Norge har en hovedkultur, for denne kulturen deles opp i så mange andre typer kulturer, som kanskje til og med står i motsetninger til hva denne hovedkulturen står for. Så blir det da egentlig rett og si at det finnes bare en hovedkultur i For eksempel Norge?

Hva kjennetegner egentlig den norske hovedkulturen? Er det her vi skal fortelle om den norske stereotypen? At vi nordmenn er født med ski på beina, snakker norsk, spiser fisk og poteter og at vi har det kjempebra siden vi er et av verdens rikeste land? Kanskje er det slik mennesker utenfra tror vi er/ har det, men det er kanskje et stykke fra sannheten for de fleste. Jeg synes det er vanskelig å si at Norge er et land med en klar hovedkultur, for det er så mange grener innenfor hovedkulturen som strekker seg bort fra hovedkulturen. På Cappelens sider står det at det kan finnes kulturelle variasjoner innenfor en hovedkultur. Hvis disse er varige og tydelige kan vi si at de utgjør en delkultur. De nevner at en slik kultur kan være en ungdomskultur, fordi ungdom ofte skiller seg ut fra andre generasjoner i samfunnet. De legger mer vekt på spesielle klær, spesielle typer musikk og at de ofte har felles vaner med for eksempel at de ikke har lønnet arbeid. (cappelen.no) dette er altså deres eksempel på en delkultur, og det de skriver passer kanskje bra for å beskrive ungdom nå til dags. Kanskje er det sant at ungdomskulturen er en delkultur innenfor hovedkulturen vi har. Men hvis ungdomskulturen er en delkultur, og er forskjellig fra andre grupper eller generasjoner i samfunnet så må jo også disse andre generasjonene også bli sett på som delkulturer. Vi kan på en måte si at alle de forskjellige generasjonene er en egne delkulturer. De unge holder på det som er moderne og kult akkurat nå, mens kanskje besteforeldregenerasjonen vår holder på det som er mer gammeldags. De liker kanskje bedre gamle tradisjoner, er mer konservative og liker den musikken som fantes da de var unge. Dette må jo på samme måte som ungdomskulturen bli betraktet som en delkultur innenfor denne såkalte hovedkulturen vi har i Norge.

Noen av disse kulturene som skiller seg spesielt ut fra hovedkulturen kalles ofte subkulturer. Disse gruppene skiller seg ofte markant ut innenfor hovedkulturen. Det er altså når levemåte, atferd og verdier skiller seg tydelig ut fra hovedkulturen at vi kan si at det er en subkultur. Noen ganger kan disse subkulturene nærmest framstå som et lukket samfunn i forhold til omverden. Subkulturer har et kulturuttrykk som bryter med et dominerende kulturelt mønster. Det er ofte iøynefallende hårfarger, frisyrer, sminke, smykker, bestemte motoriserte kjøretøy, klesplagg eller mangel på klesplagg som kan kjennetegne noen av disse subkulturene. (cappelen.no). Et eksempel på en subkultur som skiller seg ut her i Norge er naturistene. For flesteparten i dette landet vil det kanskje ikke føles normalt å gå rundt helt naken. Mange vil nok føle et stort ubehag ved å vandre rundt naken, og føle seg utilpass hvis folkene rundt dem ikke har noe som helst på seg. For naturistene er dette helt normalt. Naturisme (tidligere nudisme) er altså en ikke-seksuell nakenkultur/ livsstil hvor mange da praktiserer felles nakenhet, eller da sosial nakenhet. Nakenheten praktiseres når dette er mest naturlig ut fra klima og fysiske forhold og styres i mindre grad av kulturelle regler for bekledning slik det er vanlig i samfunnet for øvrig. Det er viktig for dem å leve i harmoni med naturen. En viktig verdi er å stimulere økt selvrespekt, respekt for medmennesker og deres variasjoner og respekt for naturen. Det er også dannet naturist områder og friområder for naturister, så vel som en rekke organisasjoner. (wikipedia.no.) Det som jeg synes er ganske interessant med denne subkulturen er det at nudistene må ha egne friområder for å være den de er. Selv om det for mesteparten kanskje ikke er så naturlig å gå rundt naken, hvorfor skal ikke de som vil det få gjøre det hvor som helst? For hvem er det egentlig som bestemmer at naturisme er en subkultur? Er det bare sånn uten videre, eller kan folket rundt dette miljøet bare bestemme at denne gruppen mennesker er så spesielle at de kan kalles en subkultur innenfor hovedkulturen vår? Er det ikke egentlig rart å kalle mennesker som lever på denne måten spesielle. Jeg synes ikke at dette er så rart, jeg har full forståelse for dem, og skjønner at det er naturlig for dem å leve på denne måten, selv om jeg selv aldri kunne tenke meg gjøre det. Alle har sin egen levemåte, og for naturistene er det naturlig å gå naken til tider. Selv om dette er naturlig for mange så er det nok andre som overhode ikke skjønner at noen kan leve på denne måten. Men er dette en grunn til at de skal være en subkultur. Selv om de lever på denne måten, så er det naturlig for dem, likt som det er naturlig for oss å gå i badetøy på stranda om sommeren!

Det er ofte vanskelig å si at dette er en subkultur, og dette er en delkultur, for egentlig er det ingen som kan bestemme hva som er verken det ene eller det andre. Det som skiller dem er ofte de verdiene de har. En person som er en del av en subkultur skiller seg ofte ut fra den store mengden. Og selv om kanskje ikke personen selv vil si at han er en del av en subkultur, kan han ofte bli stemplet som det hvis han er annerledes. De som ikke er en del av en slik kultur vil kanskje se annerledes på en person som er det. Kanskje mener mange at en kultur som skiller seg ut fra hovedkulturen er en rar eller veldig spesiell måte og leve på, og som de selv ville følt seg utilpass hvis de var en del av det. Selv om en person er en del av en slik kultur så vil de selvfølgelig de føle at det er rett for dem, og bryr seg sannsynligvis ikke så mye om hva andre måtte mene om dem.
Det vil nok være vanskelig å svare på hvem som akkurat bestemmer at en viss kultur er en del- eller en sub kultur. Men det er helt klart at det finnes forskjeller på en hovedkultur, delkultur, og en subkultur, selv om det ikke er noen spesielle som bestemmer hva som er hva, så er det noe en kan se forskjeller på i forhold til hvordan en velge å leve og oppføre seg.




Kilder:

Strand, Kjetil 2004: ”kultur og subkultur”
http://www.kunnskapssenteret.com/articles/2260/1/Kultur-og-sub-kultur/Kultur-og-sub-kultur.html
(22.08.04) (søk; 25.02.09)


Individ og fellesskap, sosiologi og sosialantropologi vg1 og vg2 2008: ”sammendrag kapittel 10- kultur og samfunn”
http://individogfellesskap.cappelen.no/c196527/artikkel/vis.html?tid=304031
(23.01.2008) (søk; 25.02.09)


wikipedia.no 2009:”naturisme”
http://no.wikipedia.org/wiki/Nudist
(06.03.09) (søk; 11.03.09)

No comments: