Friday, May 23, 2008

Muntlig Heldagsprøve i Komunikasjon og Kultur.

Tenkte jeg kunne legge ut teksten jeg brukte under mitt mutlige fremlegg på tentamen i kommunikasjon og kultur, var egentlig en veldig grei tentamen : D


Internettbruk.

I dette foredraget skal jeg prøve på en best mulig måte og drøfte de etiske retningslinjene ved internett bruk. Dette vil da si, hva er rett og hva er galt når det kommer til hvordan vi bruker internett i dag. Hva kan være positivt og negativt med den økte nettbruken? og tenker vi over alt vi begir oss inn på når vi bruker det, og ikke minst er vi forsiktige nok?

Jeg tenkte først jeg kunne fortelle litt om noen av de forskjellige nettstedene som i dag er veldig mye brukt, og da kanskje spesielt av ungdom. Det er vel kanskje ungdom som bruker internett mest aktivt, og mange tenker kanskje ikke så nøye over hva de begir seg ut på før de allerede har gjort noe dumt.
Man har for eksempel nettby, facebook og fettnerd som er tre veldig populære nettsteder for ungdom spesielt da. Alle disse tre internettsamfunnene er en plass hvor alle oppretter sine egne sider, med det innholdet de vil, og utseendet de vil. Alle disse sidene går nesten ut på samme prinsipp, de er der for å enkelt kunne kommunisere med venner og bekjente, men det hender at mange møter på totalt fremmede som de også begynner og snakke med, og noen skaffer seg mange nye bekjentskaper på denne måten. På sidene kan du legge ut bilder og videoer, legge til de vennene du kjenner/ikke kjenner, legge linker til andre sider du liker også kan du fortelle så mye eller lite du vil om deg selv, hva du liker osv.
Et annet program er MSN. Dette er kanskje det aller flest bruker for å kunne kommunisere med folk de kjenner eller i noen tilfeller da ikke kjenner. Det vel kanskje en av de enkleste kommunikasjonsmetodene som finnes, det er jo som ditt eget chatterom hvor du kan snakke med folk hele tiden så lenge de er pålogget en annen datamaskin. Men dette er kanskje en litt sikrere metode og kommunisere med folk på, for her kan en selv bestemme hvem man legger til som kontakter, og det en ingen annen informasjon om deg der enn det du selv velger og skrive i ”nicket” ditt, som oftest da bare er navnet ditt. Man kan også bruke MSN for å sende eller dele filer og dokumenter med andre. You tube er også et annet godt eksempel på en populær side hvor alle som vil kan legge ut videoklipp. Og det kan være alt fra hjemmelagde videoer, klipp fra filmer og TV-programmer, musikkvideoer osv.

Det som er så negativt og egentlig veldig dumt og galt med disse sidene er at de etiske retningslinjene man burde passe på og holde ofte blir brutt med en gang du velger å opprette din egen side i et av disse internettsamfunnene. Du har for eksempel en av de 12 nettreglene som stod på siden til skolenettet om internett i skolen: ”ikke fortell etternavnet ditt, adressen din eller hvor du bor, telefonnummeret hjemme eller hvilken skole du går på”. Dette er en regel som i alle fall blir brutt med en gang, for når du velger å opprette din egen side, for når du går inn på siden og trykker at du er ny bruker og nå vil opprette din side så har de laget krav om at du må oppgi både etternavn, adresse og noen plasser også hvilken skole du går på. Telefonnummeret du gir fra deg må også være rett for å få laget siden for de bruker ofte dette for å sende deg en sikkerhetskode slik at de vet at det virkelig er du som oppretter denne siden! Dette kan du se på dette eksemplet, her er da en vanlig registreringsside hvor du må fylle ut mye personlig informasjon før du kan bli bruker.

En annen regel som, som oftest blir overskredet på disse sidene er alle reglene som gjelder bilder på nett. Personvernsloven sier i hovedsak at all personlig synlig informasjon om deg skal være godkjent av personen selv. Det er nok få som i det hele tatt tenker på at de overskrider personvernsloven når de bare legger ut bilder av venner og bekjente i hytt og gevær etter fester og lignende. Også det at de legger ut bilder av seg selv kan føre til negative utfall.
Egentlig skal alle bilder som legges ut på internett være godkjent av personene som er med på bildet, for er de ikke det kan det hende at personer får uønskede bilder som de ikke liker lagt ut. Og hvis de ikke får vite om dette før en stund etter at bildene er lagt ut, har rett og slett mange tusener garantert tilgang til disse bildene og kan enkelt kopiere dem til sin egen maskin. Og dette igjen kan føre til at bildene blir brukt i andre sammenhenger på andre nettsteder som du kanskje ikke vil assosieres med i det hele tatt!
Jeg er selv med i flere av disse nettverkene selv, det er kanskje ikke lurt, men jeg har selv valgt å melde meg inn, så da må man også ta konsekvensene av det som kan skje.
Det jeg ser når jeg er inne på disse sidene er at det er utrolig mange som er svært dristige når det kommer til nettvett. Mange tenker ikke på konsekvenser i det hele tatt og legger ut all mulig slags informasjon/bilder og videoer av både seg selv og andre. Mange gir frivillig bort adressene, mobilnummer og bilder uten å tenke på konsekvenser. Så jeg synes ikke akkurat at retningslinjene holdes særlig godt her.

det som i verste fall kan skje når disse retningslinjene brytes så kraftig er at informasjon/bilder eller videoer da spesielt kan bli misbrukt i andre sammenhenger. Folk kan bli hengt ut uten at de selv vet det. Mange blir også utsatt for ekstrem mobbing på internett. Dette kan både være rasistisk mobbing, eller at folk blir mobbet bak ryggen deres på jobb eller skole, og dette er jo rett og slett noe av det tristeste man kan oppleve. For da kan det hende at mange får vite mye informasjon om deg som ikke er sann, og kanskje blir det lagt ut helt private bilder! Men samtidig så er det ingen som har kontroll over nettet, og det er selvfølgelig ingen som kan vite om bildene som blir lagt ut er godkjent av personene på bildene heller.

Og dette med tillatelse til nedlastninger, eller utleggelse av informasjon og bilder på nettet er heller ingenting som noen kan kontrollere. Selv om det står at det er aldersgrener og lignende for å opprette egne sider, laste ned spill eller gi bort e-post adressen din. Og selv om det kan være lurt å spørre foreldrene dine om lov, kan jeg nesten si med sikkerhet at det er absolutt fåtallet av ungdom som i det hele tatt forteller foreldrene sine hva de gjør på internett.

Ser man på den positive siden så er det som det også stod i en av de 12 nettreglene sant at ”bruker du hodet, så kan internett være en fantastisk port som åpnes ut mot verden. Vær smart på nett, så får du mange spennende og fine opplevelser fremover!” så det gjelder bare å være forsiktig, for internett er et fantastisk bra hjelpemiddel på mange slags måter, det kan gi deg mye god informasjon på null komma niks og det er en bra måte og nå ut i verden på.
Mange har for eksempel blitt kjendiser og berømte for å ha brukt youtube for å vise frem sine unike egenskaper. Og der kan de vise hva de er god til. Et eksempel er en gutt fra Norge som heter Lasse Gjertsen, han ble kjent for å lage videoen Hyperactive, denne videoen er en video der han opptrer som en hyperaktiv ”human beatbox”. Over 10 millioner har sett denne videoen og den har gjort at han har fått en rekke jobbtilbud, blant annet for et selskap i Hollywood og han takket også sannsynligvis ja til å jobbe i MTV! :)
Så det gjelder bare å ha skikkelig nettvett, så vil Internett virkelig være en kjempebra kilde og bruke til nesten alt mulig du trenger hjelp til!




No comments: